Recenzia iRobot Roomba 620

20.03.2014 09:39

Klady: prémiová značka, dlhá životnosť batérie, design, rozumná cena

Zápory: nemá funkciu plánovania času upratovania ani indikátor plného koša, relatívne drahé príslušenstvo

Úvod

   Vo svete robotických vysávačov je pojem „lacný“ veľmi relatívny. Pred niekoľkými rokmi ceny jednotlivých modelov presahovali 1000€ a pritom nešlo o skutočných pomocníkov, ale skôr o drahé doplnky do domácnosti, ktoré len posilňovali sociálny status svojich majiteľov. Odvtedy však pretieklo veľa vody a pokrok vo vývoji sa nezastavil. Dnešné robotické vysávače stoja zlomok ceny svojich predchodcov, avšak kvalitou ich výrazne prevyšujú. Žiaľ, stále neplatí, že ak máte doma robotický vysávač, môžete klasický vysávať jednoducho vyhodiť. Každý z nás má doma aj miesta, kam sa ani ten najlepší a najdrahší vysávač nedostane – napríklad pod nízku pohovku, televízny stolík alebo medzi nohy stoličky. Aj dnes platí, že aj keď sa inteligencia a schopnosť prekonávať prekážky u robotov značne zvýšila, je stále lepšie byt na vysávanie robotickým vysávačom aspoň minimálne pripraviť – pozbierať drobné veci zo zeme, vyložiť stoličky na stôl a odstrániť voľne ležiace káble.

  Priekopníkom medzi výrobcami robotických pomocníkov je americká firma iRobot, ostatní výrobcovia ju sledujú z úctivej vzdialenosti a snažia sa viac-menej napodobňovať jej výrobky. V súčasnosti vyrába iRobot súbežne tri Rady robotických vysávačov. Pomaly dobieha výroba modelov radu 5 aj s najúspešnejším a najpredávanejším modelom Roomba 555 a nahrádza celý rad 6, vývojári teraz prišli s úplne novou a už veľmi úspešnou sériou 7.

   Pre dnešný test som vybral typ iRobot Roomba 620. Čím sa líši nielen tento, ale všetky roboty „šestkového“ radu od svojich predchodcov? Ak odhliadneme od mierne upraveného zaobleného designu, ide najmä o omnoho kvalitnejšie zberné kefy (rovnaké používa aj sedmičkový rad vysávačov) a zberný kôš novej generácie AeroVac s dokonalejším filtrom (aj keď HEPA filtre v rade 7 sú ešte účinnejšie).  

   Ide o najnižší a tým najlacnejší model radu a tomu zodpovedá aj obsah balenia. Po otvorení krabice neprekvapí, že nájdete iba robota s dokovacou stanicou a nástroj na čistenie kief. Akékoľvek ďalšie príslušenstvo (v cene) je vyhradené až vyšším modelom, ale je možné ho samozrejme dokúpiť. Roboty celého šestkového radu sa od seba nijako nelíšia, rozdielna je iba priložená výbava – a od modelu 650 vyššie možnosť naprogramovať si čas upratovania. Vo všetkom ostatnom sú modely radu 6 totožné a pre kvalitu upratovania teda nehrá rolu, či zvolíte ten najdrahší alebo najlacnejší model rady. Výsledok bude úplne rovnaký. Aj ten najjednoduchší model radu využíva všetky pokročilé technológie, ktoré spoločnosť iRobot do svojich zariadení postupne implementuje. Ide predovšetkým o systém pohybu a orientácie v priestore iAdapt, systém rozpoznania zvýšeného znečistenia Dirt Detect a systém Antitangle, vďaka ktorému sa Roomba nezamotá do káblov alebo strapcov koberca.

Ako upratuje

   Po prvnom nabití a zapnutí si robot „zmapuje“ miestnosť. To mu môže trvať trošku dlhšie, ale skutočne sa dostane do všetkých kútov. Potom už začne s upratovaním. Ak sa vám zdá, že sa len náhodne pohybuje po miestnosti, nie je to tak. Skutočne si prejde niekoľkokrát každé miesto a je schopný zbierať nečistoty veľkosti približne kukuričného zrna. Hoci sací výkon zďaleka nedosahuje výkon klasických ručných vysávačov, množstvo prachu, ktoré dokáže pozbierať, je vďaka systému rotačných kief a tiež vďaka tomu, že každé miesto prejde viackrát, minimálne porovnateľné. A na rozdiel od ručného vysávania skutočne nevynechá žiadne preňho fyzicky dostupné miesto. Ak narazí na miesto s väčším znečistením (napríklad rozsypaná ryža), vďaka systému  Dirt Detect dokáže toto miesto identifikovať a pohybuje sa v znečistenom priestore tak dlho, kým ho celkom nevyčistí. Oproti robotom iných značiek má ešte jednu veľkú výhodu – nenaráža silou do prekážok. Nemusíte sa teda obávať, že vám obije hrany nábytku. Pri dojazde k prekážke zbrzdí a iba do nej zľahka ťukne, aby zistil, či je pevná (zistí, či to nie je napríklad iba záves, za ktorým je potrebné upratať.) v prípade, že sa pri upratovaní dostane na okraj schodov čidlá umiestnené na spodnej časti ho bezpečne zastavia a vrátia do bezpečia. Preto je možné použiť tieto roboty na upratovanie sedacej súpravy alebo postele. Po ukončení upratovania (alebo v prípade, že dochádza batéria) sa robot sám spoľahlivo vráti do nabíjacej (dokovacej) základne a po nabití je pripravený na ďalšie použitie. Životnosť batérie výrobca neuvádza, ale mala by bez nabitia umožniť upratovanie bytu s plochou 90m2. Po úplnom vybití (ku ktorému však dochádza zriedkakedy) je robot opäť nabitý po cca 3 hodinách strávených v dokovacej základni.

Prečo kúpiť

   Ak nepotrebujete časové programovanie alebo virtuálnu stenu, je model 620 ideálnym nástrojom pre domáce upratovanie za pomerne prijateľnú cenu. Jednoduchá obsluha, nízka hlučnosť a dlhá výdrž na batérie patrí k najväčším prednostiam tohto inteligentného robota. 

 



 

Späť